31 Ekim 2016 Pazartesi

Newton'un Hareket Kanunları

Tarihçe

  • Antik Yunan’ da hareket hız ile ilişkilendirilmiş. 
  • Galileo (1564- 1642) hareketle ilgili ilk deneyler. (Sürtünmesiz durum idealleştirmesi) 
  • Newton (1642- 1727) Hareket teorisi (Galileo tarafından atılan temel üzerine kendi hareket yasalarını kurdu).


Principia (1687)

Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica

Newton tarihin en önemli bilim eserlerinden biri olan Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri) kitabını Latince yayınladı. Kitapta ispatlar geometri ile yapılmış, evrensel kütle çekimi açıklanmış ve cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, mesafeleri ile ters orantılı birbirlerini çektiklerini açıklamıştır.

Kitap Newton tarafından üç ana bölüme ayrılmıştır.Birinci bölümde Galileo'nun deneylerinden övgü ile söz eder ve Kepler kanunlarını matematiksel olarak ispatlar.Bu bölümde kendi ismi ile anılan Newton hareket yasalarını açıkladı.İkinci bölümde akışkan içindeki hareketleri incelemiştir ve en iyi gemi tasarımı için öneriler koymuştur.Bu bölümde dalga hareketlerini matematiksel incelemesi ilgi çekmiştir.

30 Ekim 2016 Pazar

Kuvvet Kavramı 


    Günlük yaşamda kuvveti, bir tür itme ya da çekme olarak algılarız.



     Kuvvet, bir cismin çevresi ve diğer cisimlerle etkileşmesinin bir ölçüsüdür.  Kuvvet, bir cismin, hızını, yönelimini ve/veya şeklini değiştirir. Kuvvet, vektörel bir niceliktir.

     Kuvvet (F) : N (Newton) (MKS’ de) 1 N= 1 kgm/s2


Etkileşim şekline göre kuvvetleri 2 grupta incelemek mümkündür,

Temas Kuvvetleri

     İki cisim arasındaki fiziksel temas(değme) sonucu ortaya çıkan kuvvetlerdir. Örneğin yay kuvveti, sürtünme kuvveti, bir topu hareket ettirmek için topa uygulanan itme kuvveti gibi.





Alan Kuvvetleri
   
     Cisimler arasında temas olmadan etkisini gösteren kuvvetlerdir. Örneğin yer çekimi kuvveti, elektrik ve manyetik kuvvet gibi.

29 Ekim 2016 Cumartesi

FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ

     Fizik nedir ve ne ile uğraşır?

     Fizik en temel bilimdir ve evrenin temel prensiplerinin açıklanması, modellenmesi ve bu modellerinin adlandırılması ile uğraşır.

     Astronomi, kimya, biyoloji ve jeoloji gibi bilim dallarına temel teşkil eder.
Fizik deneysel gozlemler ve nicel hesaplamalar uzerine kurulmustur.Fizigin ana hedefi dogadaki ve evrendeki olaylari aciklayabilmek icin
olabildigince az sayida temel kanun (ya da kuram ) bulmak ve bu temel kanunlari kullanarak deney sonuclarini aciklayacak teoriler gelistirmektir. Bunu yaparken de matematik dilini kullanir.

    Temel Fizik prensiplerinin basitliği ve önerdiği model, teori ve varsayımlar, etrafımızdaki dünya hakkındaki görüş ve anlayışımızın şekillenmesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Klasik Mekanik (Newton Mekaniği) 
Hareket bilimidir. Gezegen, roket, futbol topu gibi cisimlerin hareketlerini mükemmel biçimde açıklar.

Termodinamik
Isı, iş, sıcaklık ve cok büyük sayıdaki parçacık sistemlerinin istatistiksel davranışlarını inceler.

Elektromanyetizma
Elektrik, manyetizma ve elektromanyetik alanlarla uğraşır. Işığın dalga modeli bu kısma girer. Örneğin bir fiber optikte ışığın yaıilmasi, girişim ve kırınım olayları EM teori ile açıklanır.

Kuantum Mekanigi
Alt mikroskobik seviyedeki (atom, molekul) maddenin davraışını ifade eden fizik dilidir, teoriler topluluğundan oluşmuştur.

Klasik Fizik
1900'den önce geliştirilmiş teorik ve deneysel fiziktir.Klasik Mekanik, Termodinamik ve Elektromanyetik teoriden oluşur.
188.yy'a kadar Klasik Mekanik hızla gelişti. 19.yy'ın son çeyreğinde, Termodinamik ve Elektromanyetik alanında çok daha önemli keşifler yapılabildi.
Bunun temel sebebi: Deneysel altyapının yeterli olmayışı ve aletlerin çok kaba ve yeterince işe yarayacak kalitede olmamasıydı.

Modern Fizik 
19.yy'ın sonuna doğru keşfedildi. Çünkü birçok fizik deneyinin sonucu ve fiziksel olay artık klasik fiziğin içerdiği yaklaşım ve mantıkla çözülemiyor ve açıklanamıyordu.

Fiziğin alt alanları,

  • Mekanik
  • Elektrik
  • Optik
  • Termodinamik
  • Atom Fiziği
  • Nükleer Fizik
  • Katı Hal Fiziği
  • Manyetizma