29 Ekim 2016 Cumartesi

FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ

     Fizik nedir ve ne ile uğraşır?

     Fizik en temel bilimdir ve evrenin temel prensiplerinin açıklanması, modellenmesi ve bu modellerinin adlandırılması ile uğraşır.

     Astronomi, kimya, biyoloji ve jeoloji gibi bilim dallarına temel teşkil eder.
Fizik deneysel gozlemler ve nicel hesaplamalar uzerine kurulmustur.Fizigin ana hedefi dogadaki ve evrendeki olaylari aciklayabilmek icin
olabildigince az sayida temel kanun (ya da kuram ) bulmak ve bu temel kanunlari kullanarak deney sonuclarini aciklayacak teoriler gelistirmektir. Bunu yaparken de matematik dilini kullanir.

    Temel Fizik prensiplerinin basitliği ve önerdiği model, teori ve varsayımlar, etrafımızdaki dünya hakkındaki görüş ve anlayışımızın şekillenmesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Klasik Mekanik (Newton Mekaniği) 
Hareket bilimidir. Gezegen, roket, futbol topu gibi cisimlerin hareketlerini mükemmel biçimde açıklar.

Termodinamik
Isı, iş, sıcaklık ve cok büyük sayıdaki parçacık sistemlerinin istatistiksel davranışlarını inceler.

Elektromanyetizma
Elektrik, manyetizma ve elektromanyetik alanlarla uğraşır. Işığın dalga modeli bu kısma girer. Örneğin bir fiber optikte ışığın yaıilmasi, girişim ve kırınım olayları EM teori ile açıklanır.

Kuantum Mekanigi
Alt mikroskobik seviyedeki (atom, molekul) maddenin davraışını ifade eden fizik dilidir, teoriler topluluğundan oluşmuştur.

Klasik Fizik
1900'den önce geliştirilmiş teorik ve deneysel fiziktir.Klasik Mekanik, Termodinamik ve Elektromanyetik teoriden oluşur.
188.yy'a kadar Klasik Mekanik hızla gelişti. 19.yy'ın son çeyreğinde, Termodinamik ve Elektromanyetik alanında çok daha önemli keşifler yapılabildi.
Bunun temel sebebi: Deneysel altyapının yeterli olmayışı ve aletlerin çok kaba ve yeterince işe yarayacak kalitede olmamasıydı.

Modern Fizik 
19.yy'ın sonuna doğru keşfedildi. Çünkü birçok fizik deneyinin sonucu ve fiziksel olay artık klasik fiziğin içerdiği yaklaşım ve mantıkla çözülemiyor ve açıklanamıyordu.

Fiziğin alt alanları,

  • Mekanik
  • Elektrik
  • Optik
  • Termodinamik
  • Atom Fiziği
  • Nükleer Fizik
  • Katı Hal Fiziği
  • Manyetizma

2 yorum: